Čo je nové / Ako sa starať o fixný, nočný a neviditelný aparát
Ako sa starať o fixný, nočný a neviditelný aparát

Narovinu, ak chcete skončiť ortodontickú liečbu ako víťaz, musíte sa pripraviť na viacero zmien. Či už máte fixný, nočný alebo neviditeľný strojček, očakávajte viac práce pri čistení zubov. Rovnako sa budete musieť naučiť adekvátne sa postarať o svoj aparát, tak aby nezačal zapáchať, nezmenil tvar či dokonca farbu. V tomto článku si popíšeme, ako sa starať o chrup a strojček čo najlepšie, aby sa liečba zbytočne nepredlžovala a nepredražovala.

 

Fixný aparát

Ortodontická liečba fixným aparátom by mala byť ponúkaná iba pacientom s dokonalou ústnou hygienou. V opačnom prípade budete musieť riešiť kazy a biele škvrny na zuboch, ktorým by ste na inak vyhli.

 

Správna technika

Po nasadení strojčeka je zub rozdelený na 2 polovice. Je treba vyčištiť jednak hornú polovicu zubu od zámku ku krčku a rovnako tú spodnú. Potom ostáva ešte dbať na okolie samotného zámočku. Správne si zuby vyčistíte tak, že nakloníte kefku o 45 stupňov tak, aby štetiny smerovali ku krčku. ½ štetín musí byť na zube a ½ na ďasne. Krúživými pohybmi s minimálnym tlakom vyčistíme všetky zuby. Rovnakým spôsobom čistíme aj dolnú polovicu zubu. 

 

Kreativite sa medze nekladú!

Medzizubná kefka u vás nájde nové využitie. Môžete použiť o niečo väčšiu veľkosť, aby ste vyčistili okraje zámku a priestor medzi drôtom a zubom. Vhod určite príde aj jednozväzková kefka, ktorou dočistíte ťažko prístupné miesta. Pre zvedavých existuje kefka určená špeciálne na čistenie fixného aparátu so žliabkom v strede, avšak s kefkou konvenčného tvaru dosiahnete to isté. Mnohí ocenia prvý týždeň po nasadení aparátu kašovitú stravu a ochranný vosk na zjemnenie hran zámkov.

 

Nočný/Snímatelný aparát

Večerné čistenie zubov sa stane ešte dôležitejšie ako predtým. Cez noc sa netvoria sliny, ktoré pôsobia proti množeniu baktérii v ústach. Mnohí spia s pootvorenými ústami, čo rovnako vysušuje ústnu dutinu a tak prispieva ku vzniku kazu. Ak ste do svojej výbavy ešte nezahrnuli medzizubnú alebo jednozväzkovú kefku, vrelo odporúčam.

 

Ako na zubný kameň na strojčeku?

Na drsných plochách sa časom vytvorí zubný kameň, ktorý sa môže dostať do ocelových častí aparátu a tak ho znefunkčniť. V takom prípade by ste nemohli doťahovať strojček. Aparát by mal byť buď v ústach alebo vo vode, pretože materiál na suchu pracuje a mení tvar. Nemali by ste rovnako zabúdať na pravidelné čistenie aparátu napríklad kefkou so zubnou pastou. Pre dezinfekciu a odstránenie pachu môžete použiť dezinfekčné tablety pre zubné náhrady.

 

Invisalign/Neviditeľný aparát

Čo sa stane, ak si ho nevyčistíte? Aby neviditeľný strojček ostal “neviditeľný”, musíte ho aspoň 2-krát denne vyčistiť. Na to najlepšie poslúži vyčlenená zubná kefka. Ak by sa vám nepodarilo týmto spôsobom dostatočne vyčistiť strojček, môžete použiť kefku na protézy, ktorá má dlhšie štetiny. V zubnej paste sa nachádzajú drsné abrazívne častice, ktoré by mohli vytvoriť v materiále miniatúrne škriabance. Naopak výborne poslúžia dezinfekčné tablety, ktoré sú oveľa šetrnejšie a zanechávajú na strojčeku príjemnú vôňu.

 

Zachovanie priehľadnosti

Jedlá a nápoje ako káva, indické karí, lesné ovocie a čaje zanechávajú pigmenty a tak znižujú priehľadnosť aparátu, preto je nutné si ho pred jedlom dať von z úst. Narozdiel od fixného aparátu sa preto nemusíte obmedzovať v tom, čo vám chutí. Po každom jedle je potrebné si vyčistiť zuby. Jednak je to prevencia proti vzniku kazov a ďalej sa zbavíte zvyškov jedla, ktoré by váš strojček mohli zafarbiť. Žuvanie žuvačky s invisalignom nie je vhodné.

Ak by sa vám stalo, že dlaha po dlhšom nepoužívaní nesedí, alebo sa vám poškodila (prípadne stratila), oznámte to svojmu lekárovi. Aby liečba išla podľa plánu, treba obmedziť čas, kedy nenosíte strojček na minimum. Aby sa liečba nepredlžovala aparát sa musíte nosiť minimálne 22-hodín denne. Novú dlahu dostane pacient vždy po 1 až 2 týždňoch, ktorá posúva zuby správnym smerom.

Ak ste fajčiar, nemali by ste si pri každej cigarete vyberať strojček von z úst. Dym zafarbuje materiál, ktorý rýchlo stráca svoju priehľadnosť, preto ak sa to dá, obmedzte fajčenie.     

Na zuby sú nalepené tzv. attachmenty (biele štvorčeky), ktoré pomáhajú dlahe držať na mieste ale zároveň sa okolo nich tvorí viac zubného plaku.

 

Umývanie

Aparát umývame pod studenou vodou, nikdy nie pod teplou. Vplyvom vyššej teploty by sa materiál mohol ľahko zdeformovať. Pre fajnšmekrov existuje ultrazvuková čistička na plast, ktorú niektorí používajú na čistenie okuliarov. Pokiaľ máte doma tento prístroj, nebojte sa ho použiť, avšak zachovajte čo najviac sterilné prostredie. Dobrá rada na záver: Keď idete jesť, nikdy nezabalujte aparát do servítka, pretože vám ho čašník môže ľahko odniesť a vyhodiť :)

 

Čo sa bude diať po ukončení liečby?

Pokiaľ pacient nosil dlahu poctivo, liečba by mala trvať v priemere 12 až 18 mesiacov. Lekár prilepí na zadnú plošku zubov tzv. retainer, ktorý vám lekár po nejakom čase odstráni. Tento kovový drôtik drží zuby na mieste, aby sa opäť neposunuli do pôvodnej pozície. Pretože je retainer nalepený zozadu zubov, nikto si ho ani nevšimne.