Čo je nové / Najnovšie vychytávky zo sveta dentálnej hygieny
Najnovšie vychytávky zo sveta dentálnej hygieny

Eko-vetvička zo stromu namiesto platovej kefky, špáradlá na odstránenie zubného kazu alebo gumové medzizubné kefky. Aj takého pomôcky dentálnej hygieny sa v poslednom období dostali ku slovenským spotrebiteľom. Mnohé z nich však svojím používateľom narobia viac problémov ako úžitku. Veľa ľudí sa však dá zlákať dobrým marketingom a vidinou ušetriť.

Zubné špáradlo na odstránenie zubného kameňa

Výrobca tvrdí, že patentovaný povrch obsahujúci minerály je schopný odstrániť zubný kameň. Zubný kameň je mineralizovaný zubný povlak. Keď okamžite neumyjeme tanier po jedle, zvyšky obeda zaschnú. Toto sa podobá premene zubného plaku na kameň.  Je výsledkom dlhodobo nedočisteného miesta. Zubný kameň sa tvorí vo zvýšenej miere pri vývode slinných žliaz (t.j. pri krčkoch stoličiek zo strany líca a rezákov zo strany jazyka). Zubný kameň tvorí drsnú vrstvu na sklovine zubu, preto sú tieto miesta náchylnejšie na vznik kazu.

Zubný kameň sa odstraňuje výhradne zubný lekár alebo dentálna hygienička ultrazvukovou koncovkou na to určenou, určite nie doma svojpomocne. Tento prístroj je nabrúsený, má veľký výkon v porovnaní s komerčne predajnými alternatívami a doktor má maximálnu kontrolu nad vedením nástroja. Odstránenie zubného kameňa takýmto nástrojom zanechá povrch zubu drsný, následkom čoho sa toto miesto stane horšie čistiteľným. Po návšteve dentálnej hygieničky však vždy odídete s hladkými zubami :).  Ďalej si veľmi ľahko môžete zraniť ďasno, a kvalita takéhoto „ošetrenia“ je veľmi nízka. Často sa Vám nepodarí odstrániť všetok zubný kameň a navyše si môžete poškodiť sklovinu. Tvorba zubného kameňa je výsledok zlej techniky čistenia. Pokiaľ sa toto nezmení, budete musieť ambulanciu dentálnej hygieny navštevovať viac, ako by ste si želali.

Siwak Miswak ekokefka 

Táto prírodná zubná kefka je vytvorená z vetvičky stromu Salvadora Persica, ktorý rastie v púštnych oblastiach severnej Afriky. Najskôr na konci konáriku odstránite kôru, potom koniec jemne požujete v medzi zubmi. Tým sa rozostúpia početné štetiny, z ktorých pozostáva vetvička. Treba však upozorniť, že tento ekvivalent klasickej kefky ani zďaleka nespĺňa kritéria kvalitnej zubnej kefky. Chronickým dráždením sa zvyšuje krvácavosť ďasna, neustála traumatizácia vedie k jeho ústupu. Pri danom tvare hlavičky kefky je čistenie zadného radu zubov takmer nemožné. 

Cena takejto kefky sa pohybuje okolo 4 eur, pričom novú budete potrebovať za 3-4 mesiace. Klasická kefka pri správnej technike poslúži pokojne až rok, teda ekonomicky sa táto varianta taktiež neoplatí.

Pri takejto kvalite čistenia je takmer 100% pravdepodobnosť, že budete musieť navštíviť zubného lekára a podstúpiť odstránenie kazu (resp. ďalších problémov). Pri každom takomto ošetrení je vysoká spotreba materiálu, plastových obalov od nástrojov, latexových rukavíc a obrúskov. Používaním takejto zubnej kefky viac zaťažíte životné prostredie, ako keby ste sa rozhodli pre klasickú plastovú zubnú kefku. Najekologickejšie riešenie je vždy správna prevencia.

Soft-Pics ako náhrada iných „medzizubákov“?

V krátkosti povedané, soft-pics sú odporúčané pre manuálne menej zručných pacientov, ktorý by si kvôli tomuto sťaženiu nečistili medzizubné priestory vôbec. Rodičia by mali najskôr malým deťom dočisťovať zúbky, nakoľko nemajú vybudovanú ešte dostatočnú motoriku. V tomto štádiu nám ide skôr o vybudovanie zdravého návyku. Neskôr dieťa samé môže prejsť na soft-pics, nakoľko je ich používanie jednoduchšie. Toto má ale aj svoju daň. Gumené riasy, ktoré by sa dali spočítať na prstoch ruky nie sú schopné tak dobre vyčistiť priestor ako klasické medzizubáky. Z tohto dôvodu je táto pomôcka skôr podobná funkčne superflossu, ako klasickej medzizubnej kefke. Stále však platí, že na dovolenku, prípadne pre menej zručného pacienta poslúži soft pick dostačujúco. Vždy je to lepšie, ako nečistiť si medzizubný priestor vôbec.

Zubné kefky sú alfa omega

Ani vodná sprcha, ani ústna voda, ani pasta nenahraní prácu zubnej kefky. Veľa ľudí si neuvedomuje, že zubný plak má konzistenciu masla. Teda tlačením na kefku a používanie kefky s tvrdšími (resp. menej početnými štetinami) nedosiahnete lepšieho efektu. Hoci budete mať pocit „riadne vydrhnutých zubov“, s takouto technikou sa vám čoskoro odhalia krčky, ďasno ustúpi, čo sa následne môže aj nemusí riešiť chirurgickou gigivektómiou.

Základom je si uvedomiť, že dobrá zubná kefka by mala byť:

1) mäkká

2) mať rovno zastrihnuté štetiny

3) malú hlavičku

5) husto na seba zasadené štetiny

Pri správnej technike čistenia je mechanickú prácu ušetriť aj rotačná či sonická kefka. Pokiaľ nemáte správnu techniku, zuby Vám neodpustia nedočistené miesta rovnako ako pri ručnej kefke. Pri výbere treba byť  taktiež obozretný. Vo všeobecnosti si rotačným typom kefiek si ľahšie môžete privodiť odhalenie krčkov, pričom si za daný produkt výrazne priplatíte. Sonické kefky sú o niečo šetrnejšie. Každopádne je potreba sa tejto téme budeme detailnejšie venovať v ďalšom článku.