Čo je nové / 6 najčastejších príčin, prečo máme žlté zuby
6 najčastejších príčin, prečo máme žlté zuby

Každý túži po žiarivo bielom úsmeve… ale ako mať biele zuby? To je otázka! Avšak možno by sme sa mali opýtať, či vôbec sú zuby prirodzene biele? Vedeli ste, že najväčšia časť zubných tkanív je v skutočnosti žltobiela, čo spôsobuje, že aj povrch zuba má podobné sfarbenie?

Napriek tomu, že mať žlté zuby je normálne, stojí nás to viac, ako len čas strávený vyberaním správneho filtra na fotku, minúty dôkladného čistenia zubov, googlenie domácich receptov na bielenie zubov alebo dohodnutý termín u dentálnej hygieničky. Ukázalo sa, že je to práve náš úsmev, ktorý je veľkým zdrojom nášho sebavedomia, preto je dôležité, aby sme  sa o svoj úsmev starali čo najlepšie. V našom článku sa pozrieme na to, prečo naše zuby strácajú belosť.

Ktoré 3 nápoje farbia naše zuby?

Káva

Pokiaľ ide o ranný budíček, mnoho ľudí sa spolieha na šálku kávy. Zamysleli ste sa však nad tým, že už naša ranná rutina má vplyv na vzhľad našich zubov? Žiaľ, je to pravda, káva obsahuje zložky nazývané taníny, ktoré sa rozkladajú vo vode a spôsobujú, že sa farebné zlúčeniny prilepia na naše zuby. Keď sa tieto zlúčeniny prilepia, nechajú na zuboch za sebou stopu - nežiaduci žltý odtieň. Na zafarbenie zubov stačí už 1 šálka kávy denne.

Avšak milovníci kávy a žiarivý úsmev nemusia byť celkom nezlučiteľnou kombináciou. Pravidelnou návštevou vášho zubného lekára a absolvovaním dentálnej hygieny je možné vzniknuté pigmenty odstrániť pieskovaním. Vy si tak môžete užívať príjemné rána či veselé kávičkové posedenia s priateľmi celkom bez výčitiek.

Čierny čaj

Čierny čaj, podobne ako káva, obsahuje taníny, ktoré sú príčinou žltnutia zubov. Lepšie na tom nebudete, ani keď čierny čaj vymeníte za zelený – ten tiež nie je k belosti nášho chrupu príliš naklonený.

Nemusíte sa však vzdať pitia čajov úplne. Postačí, ak si z rutiny spravíte menej častý rituál, pretože aj pri čajoch platí, že všetkého veľa škodí. Ako sme však už spomínali vyššie, pravidelné návštevy zubára a dentálna hygiena by mali postačiť na to, aby ste sa pigmentových škvŕn spoľahlivo zbavili.

Víno

Radi si doprajete pohárik či dva? Červené víno je známe svojimi zdravotnými výhodami, ktoré potvrdili aj klinické štúdie. Obsahuje totiž resveratrol, ktorý zohráva významnú úlohu v prevencii kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky. Avšak podobne ako víno dokáže zanechať fľaky na textilnych tkanivách, takisto zafarbí aj zubnú sklovinu.

Červené aj biele víno spôsobuje, že zubná sklovina je náchylnejšia na zafarbenie od iných nápojov alebo chuťoviek, ktoré si vychutnávate pri poháriku vína. Ak teda chcete, aby vaše zuby vyzerali čo najlepšie, nemali by ste zanedbávať svoju ústnu hygienu a občas si dopriať profesionálne čistenie zubov či objednať sa na bielenie zubov.


Aké môžu byť iné príčiny žltnutia zubov?

Cigarety

Fajčenie je jednou z hlavných príčin zafarbenia zubov. To vás iste neprekvapuje. Nikotín obsiahnutý v cigaretách vytvára nielen nezdravú závislosť, ale zanecháva na zuboch aj žltkasté alebo hnedasté škvrny, ktoré sa ťažko odstraňujú. Tu teda máme ďalší dôvod, prečo sa zbaviť tohto zvyku. 

Genetika

Ak sa snažíte, aby bol váš úsmev biely a žiarivý, genetika nemusí byť na vašej strane. Podľa Národného inštitútu zdravia je farba zubov určená množstvom pigmentu v dentíne, čo je vrstva zuba pod sklovinou - túto pigmentáciu do značnej miery určuje genetika. Takže ak vaši rodičia mali žlté zuby, je pravdepodobné, že budete mať aj vy. To isté platí aj pre ostatné odtiene zubov, ako je sivá či hnedastá.


Lieky

Nie všetky, ale niektoré lieky majú vedľajšie účinky ako žltnutie zubov. Ide najmä o lieky, ktoré obsahujú zlúčeniny ako tetracyklín a doxycyklín. Tie sú príčinou škvŕn na zuboch najmä u detí mladších ako 8 rokov. Tieto lieky zvyčajne spôsobujú žlté alebo hnedé škvrny na zuboch a tiež škvrny, ktoré sa šíria po povrchu zubov a spôsobujú zmenu farby. Takisto užívanie liekov na vysoký krvný tlak a užívanie antipsychotických látok môže tiež viesť k zmene farby zubov. Ak máte obavy o farbu svojich zubov, poproste o radu či možné riešenia svojho zubného lekára.

Záver

Ak nie ste spokojní s farbou svojich zubov, existuje niekoľko jednoduchých riešení, ktoré môžete urobiť, aby ste zlepšili ich vzhľad. Najprv sa pozrite na svoj jedálniček a uistite sa, že nekonzumujete príliš veľa farbiacich nápojov.  Káva, čaj a víno môžu prispieť k zmene farby vašich zubov. Okrem zmien v jedálničku môžete tiež pomôcť zlepšiť farbu zubov vynechaním cigariet,  pravidelným čistením zubov a dentálnou hygienou. Nakoniec nezabudnite pravidelne navštevovať svojho zubára na preventívne prehliadky či profesionálne bielenie zubov.