Čo je nové / Príspevok na zuby: Ktorá zdravotná poisťovňa vám prispeje najviac?
Príspevok na zuby: Ktorá zdravotná poisťovňa vám prispeje najviac?

Plánujete v blízkej dobe návštevu zubára a zaujíma vás, či vám vaša zdravotná poisťovňa prispeje na dentálnu hygienu, alebo ošetrenie? Viete, na aký príspevok máte nárok a akých zákrokov sa týka? Prečítajte si náš článok.

Ktorá poisťovňa poskytuje najvyššie príspevky?

Dobrou správou je, že každá z troch zdravotných poisťovní, ktoré na Slovensku pôsobia (Všeobecná zdravotná poisťovňa, Union a Dôvera) poskytuje finančný benefit na zuby. Rozdiel je len vo výške benefitu a podmienkach jeho poskytnutia. 

Príspevok na dentálnu hygienu získate pomerne ľahko u všetkých poisťovní. Vždy si pred zákrokom pozrite aktuálne podmienky na oficiálnej stránke danej poisťovne, pretože tá môže od vás pýtať doklad o absolvovaní dentálnej hygieny u svojej dentálnej hygieničky. Absolvujte aj bežnú preventívnu prehliadku – zdravotná poisťovňa to môže rovnako požadovať skôr, ako vám schváli príspevok.

Najvyšší možný príspevok (po splnení všetkých podmienok na jeho získanie) vám poskytnú poisťovne Union a Dôvera. Pohybuje sa vo výške 150 €. Všeobecná zdravotná poisťovňa ponúka tento príspevok vo výške 120 €.

Finančný príspevok na ošetrenie zubov – deti

Finančný príspevok na ošetrenie zubov – dospelí

Príspevok na zuby podľa poisťovní 

Všeobecná zdravotná poisťovňa

Jediná štátna poisťovňa na Slovensku má zrejme najkomplikovanejšie podmienky pre uplatnenie príspevkov. Zaviedla tzv. Peňaženku zdravia – systém benefitov, ktorý ešte rozdelila na balíčky MINI a MAXI. Výška príspevku na zuby závisí od toho, ktorý balíček využívate. 

  • Peňaženka zdravia MINI – dospelí poistenci majú nárok na príspevok vo výške maximálne 30 € (2x ročne). Deti môžu čerpať príspevok raz ročne, tiež vo výške 30 €. Príspevok na zuby sa v rámci Peňaženky zdravia MINI vzťahuje na dentálnu hygienu, zubné ošetrenie, anestéziu a zubný strojček.
  • Peňaženka zdravia MAXI – nárok na príspevok na zuby v rámci Peňaženky zdravia MAXI má ten poistenec, ktorý vytvorí skupiny s minimálne ďalšími 3 poistencami VšZP. Tento balíček je skôr určený pre rodiny s viacerými členmi poistenými vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni – čím viac členov, tým vyšší príspevok, ktorý môže dosiahnuť až 800 €. Príspevok môžu poistenci využiť na zubné ošetrenie, dentálnu hygienu, stomatologické RTG vyšetrenie a injekčnú anestéziu.

Dôvera zdravotná poisťovňa

Príspevok na zuby najjednoduchšie získajú poistenci zdravotnej poisťovne Dôvera. Je to najmä vďaka mobilnej aplikácii,  v ktorej vytvorenie žiadosti o príspevok a celková komunikácia fungujú veľmi rýchlo a efektívne.

O príspevok na zubné ošetrenie alebo dentálnu hygienu môžu poistenci žiadať až 5x ročne s maximálnym príspevkom 30 € a využiť ho môžu napríklad na tieto zákroky:

  • dentálna hygiena,
  • záchovná stomatológia,
  • chirurgická stomatológia,
  • parodontológia,
  • príplatky k operáciám,
  • stomatologická protetika,
  • pečatenie trvalých zubov do 14 rokov,
  • korunky a mostíky pre dospelých.

Union zdravotná poisťovňa

Z maximálneho príspevku na zuby 150 €, o ktorý môžu žiadať poistenci Union je 100 € určených na ošetrenie u zubára a 50 € na dentálnu hygienu. Príspevok je možné použiť naraz alebo sa dá rozdeliť na viac ošetrení podľa potreby.

Príspevok 100 € sa vzťahuje na:

  • všetky výkony, ktoré sú čiastočne hradené zdravotnou poisťovňou a musíte ich doplácať (plombovanie alebo zubné korunky),
  • deti do 18 rokov si môžu uplatniť príspevok na zubné strojčeky a čeľustno-ortopedické výkony.

Príspevok 50 € sa vzťahuje na:

  • dentálnu hygienu,
  • parodontológiu.

Na čo si treba dať pozor?

Každá z troch zdravotných poisťovní má podmienky poskytnutia príspevku na zuby podrobne vysvetlené na svojich webových stránkach. Pred návštevou zubára a vytvorením žiadosti vám odporúčame prečítať si ich, aby vás neskôr už nič neprekvapilo. 

My vo Family Dental Care poskytujeme prvotriednu zubársku starostlivosť a spolupracujeme so všetkými zdravotnými poisťovňami. Neváhajte a objednajte sa dentálnu hygienu alebo iný zákrok ešte dnes.