Čo je nové / Dentálna hygiena: Prečo je taká dôležitá?
Dentálna hygiena: Prečo je taká dôležitá?

Prvým krokom k zdravému chrupu, peknému úsmevu a celkovému zdraviu je pravidelná dentálna hygiena.

Aké sú benefity dentálnej hygieny?

Najväčším benefitom dentálnej hygieny je zdravý a žiarivo biely úsmev po dlhý čas. Benefity začínajú už doma vo vašej kúpeľni, pri pravidelnom a precíznom čistení zubov a medzizubných priestorov. Správnym čistením eliminujete zápal ďasien a minimalizujete tvorbu zubného kazu. Návštevy u zubára by ste však nemali absolvovať iba vtedy, keď sa objaví problém. Prevencia je vždy lepšia, ako potreba akejkoľvek liečby a pri ústnej dutine a zuboch to platí dvojnásobne. 

Čo sa môže stať, ak dentálnu hygienu zanedbáme?  

Kedykoľvek niečo v súvislosti so svojím zdravím zanedbáte, bude to mať nepriaznivé následky. Nedostatočná ústna hygiena a absencia akýchkoľvek návštev u zubára nepriaznivo ovplyvňujú vašu ústnu dutinu. 

Spôsobujú zápach z úst, ochorenie ďasien, kaz, zubný absces, infekcie v ústach a nakoniec môžu viesť k strate zubov. Nedávne štúdie však ukázali, že zanedbaná dentálna hygiena môže mať aj neočakávané zdravotné následky, ako je zvýšené riziko Alzheimerovej choroby a srdcových chorôb.

Ako často by sme mali absolvovať dentálnu hygienu v zubnej ambulancii?

Pre optimálne výsledky odporúčame sadnúť si do zubárskeho kresla a absolvovať dentálnu hygienu minimálne 2-krát ročne. Ak ju absolvujete u nás, vo Family Dental Care, venovať sa vám budú profesionáli s dlhoročnými skúsenosťami a priateľským prístupom k pacientom. Naučíme vás, ako sa starať o zdravie ústnej dutiny a predchádzať akýmkoľvek zápalovým zmenám. 

Ako prebieha dentálna hygiena vo Family Dental Care?

Ak ste nový pacient, najprv absolvujete úvodné vyšetrenie. Dentálna hygienička tak získa prehľad o stave vašich ďasien a závesného aparátu – parodontu. Ak ste naším pacientom, dentálna hygienička porovná výsledky z poslednej absolvovanej dentálnej hygieny so súčasným stavom vašej ústnej dutiny.

Pri bežnej dentálnej hygiene potom nasleduje:

  • odstránenie zubného kameňa ultrazvukom a ručnými nástrojmi (kyrety, škrabky),
  • odstránenie povlakov,
  • odstránenie zafarbenia zubov (pigmentácií) pomocou pieskovania (Air Flow a leštiacej pasty),
  • fluoridácia – gél s vysokým obsahom fluoridov, ktoré spevňujú sklovinu a tým chránia pred tvorbou zubných kazov,
  • inštruktáž správneho čistenia zubov a medzizubných priestorov v domácom prostredí,
  • motivácia, prečo si čistiť zuby doma, a pomoc s výberom vhodných pomôcok

Ako si udržať zdravé zuby po dlhý čas? 

Čistenie zubnou, medzizubnou kefkou a niťou tvoria základ dentálnej hygieny. Zuby si čistite pravidelne dvakrát denne aspoň dve minúty. Zubnú niť takisto používajte denne, ideálne každý večer ešte predtým, než si vyčistíte zuby zubnou kefkou. Pre udržanie zdravej ústnej dutiny je však dobré zamerať sa aj na ďalšie veci.

Zubnú kefku pravidelne vymieňajte za novú, najmä ak sa vám zdá, že tá vaša je už opotrebovaná. Všeobecné pravidlo znie meniť kefku každý 1 – 3 mesiace. Kefku si nezabudnite vymeniť aj po chorobe, zabránite tak opätovnému zavedeniu baktérií do ústnej dutiny. 

Dentálnu hygieničku navštevujte pravidelne každých 6 mesiacov a prijímajte vyváženú stravu. Snažte sa vyvarovať sladeným jedlám a nápojom a zahrňte do svojej diéty potraviny s vysokým obsahom vápnika, ktorý podporuje silné a zdravé zuby. 

Pravidelne pite. Dostatočná hydratácia je dobrá nielen pre vaše celkové zdravie, ale tiež  pomáha udržiavať zdravý tok slín. Nefajčite, pretože okrem zafarbenia zubov a ochorenia ďasien môže fajčenie spôsobiť rakovinu ústnej dutiny. Pravidelné samovyšetrenie je takisto veľmi prospešné. Pri rýchlej kontrole úst a zubov pred spaním možno objavíte niečo, čo sa vám nezdá a môžete tak navštíviť svojho zubára skôr, ako nastane skutočný problém. 

Ako dosiahnuť zdravé ďasná? 

Zdravé ďasná a zdravé zuby spolu súvisia, preto je postup pre udržanie zdravých ďasien prakticky totožný. Pravidelne si umývajte zuby, používajte medzizubnú kefku a absolvujte pravidelnú zubnú hygienu u svojej dentálnej hygieničky. Vaše ďasná by potom mali byť tip-top.

Ako si správne čistiť zuby?

Začnite tým, že si vyberiete správnu zubnú kefku. Najbezpečnejšou voľbou je kefka s mäkkými štetinami (soft). V závislosti od toho, ako intenzívne si čistíte zuby a od sily zubov, môžu kefky so strednými a tvrdými štetinami poškodiť ďasná, povrch koreňa a zubnú sklovinu.

Potom už len zostáva zachovať pravidelnosť (2x denne) a správnu techniku. Na kefku naneste malé množstvo zubnej pasty o veľkosti hrášku. Namiesto pohybu po zuboch by ste si ich mali čistiť malými krúživými pohybmi. Pri čistení prednej časti zubov držte kefku pod uhlom 45°. Vnútro zubov si vyčistíte širokým otvorením úst a naklonením zubnej kefky smerom k línii ďasien.

Zuby si čistite citlivo, intenzívne čistenie môže poškodiť zubnú sklovinu a ďasná. Nezabudnite si vyčistiť jazyk a použiť medzizubnú kefku a niť. Na záver si môžete vypláchnuť ústa ústnou vodou pre svieži pocit. 

Ako spoľahlivo odstrániť zubný kameň a zubný povlak?

Všetko opäť začína a končí pri pravidelnom čistení zubov. Ak si ich budete čistiť 2x denne, použijete správnu zubnú a medzizubnú kefku, zubnú niť a zubnú pastu s fluoridom, minimalizujete tvorbu zubného kameňa, povlaku a kazu. Vyvážená zdravá strava tomu takisto napomôže. 

Pri pravidelných polročných návštevách dentálnej hygieničky vám počas dentálnej hygieny zubný kameň a povlak navyše profesionálne odstránime. Neváhajte a navštívte nás v našich zubných ambulanciách Family Dental Care, alebo sa objednajte online.