Čo je nové / 7 spôsobov, ako si nebieliť zuby
7 spôsobov, ako si nebieliť zuby

Internetové triky na doma vám zuby nevybielia.

Ak hľadáte spôsoby, ako mať biele zuby, nie ste sami. Mnoho ľudí túži po žiarivom chrupe, ale náklady na profesionálne bielenie zubov môžu byť príliš vysoké. Práve cena je častým dôvodom, prečo ľudia hľadajú iné dostupné riešenia, ako si vybieliť zuby svojpomocne. Internet je plný domácich trikov a receptov, ktoré vás budú síce stáť len pár eur, no aj poškodenú či nenávratne zničenú zubnú sklovinu. 

Na zdraví našich pacientov nám záleží, preto sme pre vás spísali domáce návody na bielenie zubov, ktoré kolujú internetom, no nie sú pre vaše zuby bezpečné. Nasledujúcim 7 spôsobom sa určite vyhnite. 

1. Aktívne živočíšne uhlie

Internety radia, že ak hľadáte jednoduchý a lacný spôsob, ako získať belšie zuby, uhlie je skvelá voľba. Stačí rozdrviť tabletu dreveného uhlia na prášok a naniesť ju na zubnú kefku pred čistením ako zvyčajne.

Bielenie zubov aktívnym živočíšnym uhlím určite nie je bezpečný spôsob, ako dosiahnuť belší úsmev. Rozdrvené aktívne živočíšne uhlie má pieskový charakter, ktorý poškodzuje zubnú sklovinu. 

Pieskové a abrazívne zložky sú celkovo pre zubnú sklovinu veľmi škodlivé s výnimkou profesionálneho pieskovania zubov pri dentálnej hygiene alebo v zubnej ambulancii. Profesionálne prášky používané v ambulanciách obsahujú veľmi jemný piesok, ktorý zubnú sklovinu nepoškodzuje.

2. Sóda bikarbóna + citrónová šťava

K ďalším nezdravým internetovým návodom, ako získať belší úsmev patrí aj zmes sódy bikarbóny a citrónovej šťavy. Podľa receptu si stačí na zubnú kefku dať trochu sódy bikarbóny a pridať pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy, následne si zmesou umyť zuby bežným spôsobom. 

Táto metóda určite nie je vhodná, pretože namiesto vybielených zubov vám prinesie poškodenú zubnú sklovinu a podráždené ďasná. Sóda bikarbóna je vysoko abrazívna a obsahuje drobné kryštáliky, ktoré doslova zoškrabú z povrchu zubnej skloviny určité množstvo povrchovej pigmentácie, vďaka čomu sa môžu zdať zuby o niečo belšie. Kryštáliky sódy však poškriabu aj samotnú zubnú sklovinu, ktorá je následne oslabená, poškodená, otvorená a náchylnejšia na ďalšie zafarbenie. 

Čo sa týka druhej zložky tohto domáceho receptu, ani tá nie je k zubom šetrná. Citrusové kyseliny spôsobujú rozožieranie zubnej skloviny a taktiež zvyšujú riziko rozširovania zubného kazu, ktorému vyhovuje práve kyslé prostredie v ústach.


3. Prášok do pečiva + citrónová šťava

K citrónovým receptúram na domáce bielenie zubov patrí aj zmes prášku do pečiva a citrónovej šťavy. Podľa receptu by ste mali zmiešať lyžičku prášku do pečiva s lyžičkou čerstvej citrónovej šťavy a následne zmes naniesť na zuby, nechať pôsobiť a potom vypláchnuť ústa.

Škodlivosť citrónovej šťavy voči zubnej sklovine a celkovému zdraviu zubov sme už opísali vyššie, preto len pripomenieme, že ide o koncentrovaný extrakt, ktorý má prírodnú zložku, ale nie je bezpečný, ani účinný na bielenie zubov.

4. Peroxid vodíka

Podľa receptu by ste mali namočiť vatový tampón do peroxidu vodíka a jemne si nim potrieť  zuby. Po skončení bielenia zubov si ústa vypláchnuť vodou a očakávať pozitívne výsledky.

Tento domáci recept na bielenie zubov určite neskúšajte! Hoci patrí k známym domácim metódam, ktoré sľubujú belší úsmev, môže vám narobiť viac škody ako úžitku.

Bielenie zubov peroxidom vodíka môže spôsobiť niekoľko vedľajších účinkov od menej závažných, ako je zvýšená citlivosť zubov, podráždenie ďasien, až po podráždenie tkanív. Dokonca pri peroxide vodíka, ktorý má vysoký obsah (viac ako 6 % peroxidu vodíka) môže dôjsť k popáleninám ďasien, páleniu v hrdle či žalúdočným ťažkostiam.

5. Morská soľ + citrónová šťava + zubná pasta

K domácim osvedčeným trikom na bielenie zubov patrí aj „zázračná” zmes z morskej soli, citrónovej šťavy a zubnej pasty. V miske zmiešajte pol lyžičky morskej soli s trochou čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy a malým množstvom bežnej zubnej pasty. Naneste zmes na zuby a nechajte pôsobiť asi 1 minútu. Potom si ústa dôkladne vypláchnite vodou.

Ak ste pozorne čítali až sem, určite vám je jasné, že práve kvôli citrónovej šťave nie je ani tento recept v poriadku. Postarajte sa o svoj úsmev bezpečne a s istotou a porozprávajte sa o vhodnej metóde bielenia zubov so svojím zubným lekárom.

6. Jahody + soľ

Bezpochyby k najsladším trikom, ako si vybieliť zuby doma patrí jahodový recept. Všetko, čo potrebujete je jedna zrelá jahoda, ktorú si rozpučíte lyžičkou, pridáte soľ a pred čistením zubov si zmes nanesiete na zuby. Výsledná pasta by mala odstrániť žlté škvrny a vybieliť zuby. Asi vás neprekvapí, že ani toto nie je spoľahlivý a bezpečný spôsob na bielenie zubov.

Jahody, podobne ako každé ovocie, obsahujú kyseliny. Hoci ide o menej agresívne ovocné kyseliny, v spojení s abrazívnou zložkou (soľ) predstavuje pre vašu zubnú sklovinu zmes s vysokým rizikom poškodenia zubnej skloviny.

7. Kokosový olej

V tomto prípade ide o recept, ktorý neškodí zubom, avšak na druhej strane ich ani nedokáže vybieliť. Receptúra opisuje kokosový olej ako prirodzenú cestu k dosiahnutiu bielych zubov. Nie je to celkom tak. Kokosový olej síce obsahuje enzýmy, ktoré môžu pomôcť zastaviť rast streptokokov a kvasiniek, no na pigmentáciu zubov nemá žiadny vplyv.

Kokosový recept na bielenie zubov neobsahuje žiadne abrazívne látky ani kyseliny, preto je bezpečný na použitie. Ak chcete vyskúšať túto metódu, roztopte si 1 lyžičku kokosového oleja a naneste ho na zuby kefkou alebo prstom. Počkajte 10 – 15 minút a potom si vypláchnite ústa. Belší úsmev si však od tejto metódy vôbec nesľubujte.


3 profesionálne riešenia na bielenie zubov

Ak chcete dosiahnuť skutočne krásne biely úsmev bezpečným spôsobom, na výber máte v podstate 3 možnosti bielenia zubov:

Ambulantné bielenie zubov

Ide o najbežnejší spôsob profesionálneho ošetrenia zubov. Ambulantné bielenie obsahuje peroxid vodíka. Pre pacientov s citlivými zubami nie je vhodné, nakoľko citlivosť zubov je počas bielenia a po bielení vyraznejšia. Tento spôsob je ideálny pre pacientov, ktorí chcú mať biele zuby rýchlo. Bielenie aj v našej ambulancii vykonáva zubný lekár alebo dentálna hygienička.

Šetrné domáce bielenie zubov

Tento spôsob predstavuje neinvazívnu formu bielenia zubov, pričom sa používa karbamid peroxid a odtlačok zubov pacienta. Domáce bielenie zubov zahŕňa profesionálny systém na bielenie zubov Boutique Whitening, ktorý je mimoriadne šetrný k zubnej sklovine, a teda vhodný aj pre pacientov s citlivými zubami. Výhodou tejto metódy je, že ňou vieme dosiahnuť rovnaký efekt, ako pri ambulantnom bielení zubov.

Air Flow

Metóda Air Flow – pieskovanie – dokáže odstrániť zafarbenie zubov pomocou prášku vytvoreného zo zrniečok rôznej hrúbky, vody a vzduchu. Pieskovaním sa zuby leštia od

pigmentov, ktoré sa usadzujú na zuboch najmä konzumáciou špecifických potravín. Prečítajte si náš článok o najčastejších príčinách, prečo máme žlté zuby.

Krásny biely úsmev by chcel mať každý. Profesionálne bielenie zubov je účinný spôsob, ako zubári však doporučujeme najmä dentálnu hygienu 2-krát ročne, pri ktorej odstránime zubný kameň, akékoľvek pigmenty a zuby budú aj vďaka tomu prirodzene belšie. Nezabúdajte, že ak sa budete o svoje zuby starať, bude váš úsmev žiariť aj v staršom veku. Prajeme vám krásne a usmiate dni!