Čo je nové / Príznaky pri zápale okostice
Príznaky pri zápale okostice

Zápal okostice je charakterizovaný ako ťažká zápalová infekcia čeľuste a sánky, ktorá sa prejavuje bolestivým abscesom (opuchom tkaniva), neznesiteľnou bolesťou, ktorá je lokalizovaná nielen v čeľusti alebo v sánke ale šíri sa aj do očí, uší, hlavy a krku. Bolesť väčšinou vznikne náhle a nečakane.

Pacientov stav sa veľmi rýchlo zhoršuje. Nastane silná bolesť hlavy, nespavosť, celková slabosť. Pacient musí urýchlene vyhľadať lekára, ktorý diagnostikuje ochorenie na základe fyzikálneho a RTG vyšetrenia.

Najčastejšie príznaky zápalu okostice v ústnej dutine

  • začervenané a opuchnuté ďasná
  • ďasná sa odťahujú od zubov a vytvárajú kapsy
  • krvácavosť ďasien pri čistení zubov
  • neustály tlak medzi zubami
  • okolie  postihnutého zuba je opuchnuté
  • bolesti zubov, ktoré rastú pri konzumácii jedla
  • zvýšená teplota

Nesnažte sa o domácu liečbu a urýchlene navštívte svojho zubného lekára, ktorý ošetrí koreňové kanáliky zuba. V niektorých prípadoch je potrebná extrakcia zuba, aby sa predišlo vzniku opakovanej infekcie v rovnakej oblasti. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o zápalové ochorenie, lekár predpíše atb liečbu, aby sa zabránilo šíreniu bakteriálnej infekcie.

Ak ochorenie  zanedbáte a nenavštívite včas stomatologickú ordináciu, tak môže dôjsť k pokročilejšiemu zápalu.. Ten sa rozvine do tej miery, že začnú ustupovať ďasná. Priestor medzi zubami postihne hnisanie a extrémna  bolesť. Bude sa zvyšovať telesná teplota, pacient  začne byť malátny a unavený, dostaví sa opuch mäkkých tkanív. Celkovo sa príznaky často podobajú chrípkovému ochoreniu. Dreň zuba môže odumrieť a bolesť dočasne zoslabne. Ale to neznamená, že je problém vyriešený. Infekcia aj naďalej pokračuje a bolesť sa zmení na pulzujúcu, ktorá je pri zápal okostice typická.

Príčinou zápalu okostice je nesprávna a zanedbávaná starostlivosť o ústnu dutinu, neúspech lekárskeho ošetrenia pri endodontickom ošetrení zubov, parodontitída, zuby múdrosti. Zápal okostice môže vzniknúť aj v dôsledku ťažkých angín, prechladnutia, osýpok, šarlachu a iných závažných infekčných patológii, po ťažkých chirurgických extrakciách alebo po poraneniach zubov a kostí čeľusti a sánky ako následok traumy.