Čo je nové / Máte poškodenú sklovinu? Máte citlivé zuby na chlad?
Máte poškodenú sklovinu? Máte citlivé zuby na chlad?

Ako ešte vylepšiť zdravý úsmev? Štandardom súčasnej doby je krásny úsmev zo zdravými zubami a ďasnami. Pre niekoho to však môže byť málo, a preto hľadá spôsob, ako svoje perfektné ústa ešte zlepšiť.

V dnešnej dobe sa ľudia stále viac snažia zdokonaliť svoj vzhľad, trávia čas vo fitness, či wellness centrách .Najhoršie  však je - hanbiť sa usmiať. Pokiaľ nie sme s farbou svojich zubov spokojní, možeme využiť niektorú z foriem bielenia. Predovšetkým je, ale treba naučiť sa perfektnej ústnej hygiene, aby bol výsledok bielenia dlhodobý. Zuby musia byť bez kazu a zápalu ďasien.

Princípom všetkých typov bielenia je pôsobenie na zubnú sklovinu rôznymi koncentráciami peroxidu vodíku alebo karbamidu peroxidu vodíka. Peroxid pôsobí iba na sklovinu. 

Bielenie zubov

O bielení zubov existuje množstvo poloprávd, mýtov a povier. Je to téma veľmi diskutovaná, má množstvo odporcov ,ale percento priaznivcov ho prevyšuje veľkou mierou. V súčasnosti je bielenie zubov omnoho jednoduchšie, efektívnejšie a pri dodržaní všetkých pravidiel maximálne bezpečné.

Bieliace zubné pasty

Sú voľne predajné, klasicky nevybielia ako peroxid, ale navrátia prirodzenú farbu zubu a odstránia škvrny na zuboch. Tieto pasty jemne obrúsia usadeniny na zube, ale nedokážu odstrániť  pigmenty v zube. Výraznejší efekt však majú pasty u fajčiarov, alebo po častej konzumácii červeného vína, či kofeínu.

Bieliace pasty s karbamidom peroxidu

Sú voľne predajné v lekárňach, obsahujú nízku koncentráciu karbamidu peroxidu, môžu pomôcť k dosiahnutiu lepšieho vybielenia , vyžaduje však veľkú dávku trpezlivosti i niekoľko mesiacov. Veľmi jednoduchá je metóda bielenia pomocou bieliacich setov a aplikátorov, bieliacich prúžkov. Pokiaľ sú predovšetkým v prednom úseku chrupu biele výplne, je treba vedieť, že farba tejto výplne sa peroxidom nevybieli a musí sa zmeniť na svetlejší odtieň.     

Citlivosť zubov môže byť spôsobená :

  • čistenie zubov príliš veľkým tlakom

Použitie tvrdej zubnej kefky:

  • zlá ústna hygiena, ktorá vedie k ukladaniu plaku okolo zubov a ďasien (baktérie žijúce v plaku)
  • obnažené korene obsahujú kanáliky, ktoré vedú priamo k nervu a spúšťajú bolesť
  • stimulácia z horúcich nápojov alebo potravín

Čo robiť pri citlivosti zubov?

  • používať zubnú pastu na citlivé zuby, ktorá re-mineralizuje zuby
  • vyhnúť sa kyslým potravinám ako sú citrusy
  • používať mäkkú zubnú kefku
  • používať fluoridové ústne vody, pasty, ktoré desenzibilizujú sklovinu
  • vyhnúť sa veľmi studeným jedlám
  • sledovať príjem ovocných nápojov alebo športových nápojov s vysokým obsahom cukru alebo kyseliny
  • vyhnúť sa škrýpaniu zubov použitím náhryzovej dlahy

V počiatočnom štádiu je možné znížiť citlivosť zubov bez zásahu do štruktúry zuba. Po odstránení príčiny sa otvorené dentínové kanáliky väčšinou sami uzatvoria vápenatými zlúčeninami , ktoré sa nachádzajú v sline a rôznymi pastami na citlivé krčky, či inými impregnačnými materiálmi. Je tu však nebezpečenstvo, že ak sa  neodstráni príčina, poškodenie zubu sa zväčší.   

“Strach zo zubára?”

U nás vo Family Dental Care si túto otázku klásť nemusíte - profesionálny tím lekárov a sestier Vás vždy víta s úsmevom, bolesť pri vŕtaní je už minulosťou a keď zvládneme spolu túto náročnejšiu časť a máte zúbky bez kazov, môžeme Vám splniť Vaše sny o krásnom bielom úsmeve.