Čo je nové / Čo v skutočnosti nájdete v zubných pastách?
Čo v skutočnosti nájdete v zubných pastách?

Fluoridy

Fluoridy sami o sebe kaz nezastavia, ale pri správnej technike čistenia môžu nahradiť pôvodné molekuly minerálu, ktorý tvorí dentin a sklovinu. Baktérie vedia premieňať cukry na kyseliny, čím sa zub demineralizuje. Fluoridy nahrádzajú tento úbytok materiálu, ale iba v prípade, ak na zube nie je plak. Pri zlom čistení sa efekt fluoridov stráca, pretože sa nedostanú miesto určenia práve kvôli vrstve biofilmu. Z tohto bludného kruhu vedie jediná cesta von - zlepšiť svoju techniku čistenia.

Deti sú na obsah fluoridov citlivejšie, preto by nemali používať zubné pasty pre dospelých. Detské pasty obsahujú menší obsah fluoridov a nehrozí riziko tzv. fluorózy ani pri jej prehltnutí. To však neznamená, že by sme to našim malým mali dovoliť nechať robiť.

Pri výbere u detí sa riadime koncentráciou fluóru v daných výrobkoch. Pre dočasné zuby sa odporúčajú pasty s obsahom do 500ppm fluoridov, pre zmiešaný chrup do 1200 ppm fluoridov.

Pasty na zapálené ďasná

Tieto pasty vás paradentózy (odborne parodontitídy) nezbavia. Hoci zmierňujú krvácanie ďasien, baktérie, ktoré spôsobujú zápal neodstránia.Tieto pasty obsahujú látky, ktoré spôsobia zúženie ciev v okolí zuba, a teda dočasne zabránia krvácaniu. Problém s baktériami však v tomto prípade pretrváva a je potrebné konzultovať váš stav so zubným špecialistom.

Abrazíva

V pastách nájdeme aj mikroabrazívne častice, ktoré pri čistení “odbrúsia” malé množstvo pigmentov, plaku a skloviny pri každom jednom čistení. Dali by sa prirovnať k mikroskopickým zrnkám piesku, ktoré fungujú ako šmirgeľ. Dlhodobé používanie týchto pást môže viesť k zmenšeniu vrstvy skloviny, ktorú vám už nikto nevráti späť. Preto je vo všeobecnosti lepšie používať pasty s nízkym obsahom mikročastíc a malou veľkosťou zŕn. Dávať pozor by ste si mali hlavne pri bieliacich pastách, kde funkčnou zložkou bielenia okrem nízkeho množstva peroxidu vodíka sú aj abrazívne častice.

Penidlo

Súčasťou každej zubnej pasty je nejaké penidlo, najčastejšie sa jedná o SLS (sodium lauryl sulfát). Táto látka sa používa rovnako v pracích práškoch, sprchových šampónoch a penách na holenie. Pacienti, ktorí častejšie trpia na afty by sa pastám s obsahom SLS mali vyhýbať, nakoľko zhoršujú priebeh hojenia rany. Na trhu sú dostupné pasty aj bez tejto látky.

Ostatné látky

Všetky pasty obsahujú sladidlo alebo minimálne nejaký ochucovač. Ďalej sa tu nachádzajú konzervačné látky a farbivá.