Čo je nové / Čeľustný kĺb
Čeľustný kĺb

Čo počujete keď naplno otvoríte ústa? Počujete slabé lupnutie za uchom? Nemusí to nič znamenať, avšak ak škrípete zubami alebo nadmerne zatínate zuby, tak by ste mali spozornieť. V tomto článku si zhrnieme príčiny, príznaky a spôsob terapie syndrómu čeľustného (temporomandibulárneho) kĺb.

Prečo je dôležité mať zdravý čeľustný kĺb?

Môže vás to prekvapiť, ale na to, aby sme mohli žuvať, čeľustný kĺb nepotrebujeme. Na spracovanie potravy v ústach sú potrebné iba zuby a žuvacie svaly. V krajných prípadoch je možné kĺb odstrániť a pacient sa stále naje. To však nič nemení na fakte, že každé poškodenie a preťažovanie temporomandibulárneho kĺbu vedie k zníženému komfortu pri jedení a bolestiam pri žuvaní.

Čo poškodzuje čeľustný kĺb?

Zhruba každý 3. človek má aspoň jeden z príznakov “syndrómu čeľustného kĺbu” a zároveň 3,6-7% populácie trpí vážnejšou poruchou. Na tomto čísle sa podieľa vo veľkej miere práve hektický životný štýl. Následkom stresových situácií počas dňa mnohí ľudia počas spánku zatínajú zuby. Ráno potom cítia únavu žuvacích svalov. Stres počas dňa sa môže podpísať nielen na funkcii čeľustného kĺbu, aj na zdravotnom stave vašich zubov. 

Ďalšou príčinou môže byť nerovnomerný prenos tlaku pri žuvaní. V dlhodobom horizonte pacienti s nedokonalými zubnými náhradami (mostíky, protézy a pod.) môžu pociťovať problémy s čelustným kĺbom. Rovnakým mechanizmom sa môže preťažovať kĺb pri nesprávnom postavení zubov.

Diagnostika

V prípade problémov je možné vidieť zmeny na kosti, ktoré detekujeme pomocou CT vyšetrenia. CT prístroj je druh röntgenu, ktorý zobrazí štruktúru vo viacerých vrstvách v čierno-bielom odtieni. Vo Family Dental Care máme k dispozícií toto zariadenie, s ktorým vieme do pár minút na mieste zhotoviť CT snímok.

Ako predísť bolestiam čeľustného kĺbu?

Často postačí jednoduchá zmena životného štýlu, zvládanie stresu a viac oddychu. V mnohých prípadoch si partner danej osoby všimne, že počas noci škrípe zubami. Takíto ľudia by mali po odporučení lekára nosiť nočné dlahy. Tieto priesvitné chrániče zabraňujú ďalšiemu “skusovaniu” skloviny. Ak sa tento problém dlhodobo nerieši, okrem môže to viesť k výraznému úbytku skloviny, ktorú už nikto nenahradí. V závažnejších prípadoch môže byť potrebná ortodontická liečba, úprava protézy, vyšetrenie v spánkovom laboratóriu alebo dokonca chirurgický zákrok.

Na záver možno povedať, že liečba čeľustného kĺbu môže byť komplikovaná a náročná, pokiaľ sa včasne nezačne riešiť. Ak máte pocit, že cez noc škrípete zubami, nerovnomerne zaťažujete zuby pri žuvaní alebo sa ráno budíte s preťaženými žuvacími svalmi, informujte svojho zubného lekára, ktorý následne zhodnotí váš stav.