Čo je nové / Bojí sa vaše dieťa zubára?
Bojí sa vaše dieťa zubára?

Zubné ošetrenie je pre mnohé deti traumou od útleho veku a tieto negatívne zážitky si prenášajú častokrát až do dospelosti. Potom sú tu ale aj tie šťastné deti a rodičia, ktorí prichádzajú do našej ambulancie včas a okrem príjemného rozprávania a motivácie ohľadom čistenia zúbkov ich nič iné nečaká.

To,  čo počujeme z každej strany platí stopercentne aj u zubného lekára. Prevencia je základ.

Prvá návšteva zubného lekára by nemala byť nikdy spájaná s boľavým zúbkom a neprespatou celou nocou. Vtedy už, bohužiaľ, ani lekár nemá na výber a musí poskytnúť akútne ošetrenie, aby zbavil dieťa bolesti. To je častokrát nasilu, sprevádzané krikom a nespokojnosťou všetkých zúčastnených.

Dieťa je špecifický pacient, nerozumie všetkému čo sa deje, potrebuje trpezlivý prístup, kamarátskeho lekára, ktorý ho hravou formou zoznámi s prostredím zubnej ambulancie.

V našej klinike pristupuje k deťom, rovnako ako aj k dospelým pacientom, veľmi individuálne.

Pokiaľ dieťa prichádza na svoje prvé vyšetrenie včas, máme aj my dostatok času na to, aby sme mu všetko ukázali a postupne ho pripravili aj na následné ošetrenie.

Kedy je ten správny čas na prvú návštevu?

Túto otázku si kladie mnoho rodičov a odpovede sa veľmi odlišujú aj zo strany zubných lekárov.

Všeobecne platí, že prvá návšteva by mala byť najneskôr vtedy, keď sa dieťatku prerežú všetky mliečne zuby- približne v 2,5 rokoch. Zo skúseností vieme, že už v tomto skorom veku prichádza veľa detí s hlbokými kazmi ku nervu.

Ideálne pre to je, keď sa príde rodič ukázať vtedy, keď sa prereže prvý mliečny zub, následne prvá stolička, druhá atď. Samozrejme na prvej návšteve sa nedá nič robiť, ale môže sa lekár porozprávať s matkou ohľadom dietetiky, dočisťovania. Vysvetliť a vyvrátiť mnohé mylné názory.

Keď je dieťa staršie, 2,5-3 roky, je vedené k tomu, aby sa zoznámilo s prostredím, nebálo sa lekára, sestričky a na preventívnej prehliadke sa iba spočítali zúbky, zahralo sa v detskom kútiku, popozeralo rybičky v akváriu.

Čo robiť vtedy ak už dieťa má negatívny zážitok a nechce spolupracovať?

Začneme úplne odznova. Zoznámenie sa, získanie si dôvery, návštevy na ktorých sa nič nerobí, dentálna hygiena a následné ošetrenie. Ak nič z tohto nezaberá a dieťa stále nespolupracuje tak, aby zvládlo ošetrenie, musíme si pomôcť pomocou rajského plynu poprípade premedikácie  sedatívom a následného ošetrenia.

Samozrejme sú deti, kedy sa cez akúkoľvek snahu k ošetreniu nedopracujeme a musí sa ošetriť celý chrup v celkovej anestézii.

Preto neváhajte a radšej sa objednajte na vstupné vyšetrenie skôr, aby ste nikdy nič podobné nemuseli riešiť.