Čo je nové / Ako rýchlo postupuje kaz – dôležitosť skorej opravy zuba
Ako rýchlo postupuje kaz – dôležitosť skorej opravy zuba

Naše zuby sú navrhnuté tak, aby vydržali celý život, ale ak sa o ne správne nestaráme, môžu byť náchylné na vznik kazu. Povrchové kazy v sklovine sa nešíria tak rýchlo, avšak ak sa baktérie dostanú až pod sklovinu, ich postup smerom ku dreni sa zrýchli. V tomto blogovom príspevku sa budeme venovať tomu, ako rýchlo kaz postupuje a aký má význam včasná oprava zubov.

Zubný kaz na začiatku

Zubný kaz spôsobujú baktérie, ktoré žijú v našich ústach. Tieto baktérie produkujú kyseliny, ktoré narúšajú ochrannú vrstvu našich zubov, čo vedie k vzniku zubného kazu. Rané štádiá zubného kazu nemusia spôsobovať žiadne príznaky, ale s postupujúcim kazom môžete pociťovať citlivosť alebo bolesť.

Pri počiatočných štádiách kazu sa čiastočné demineraliácie javia  ako biele alebo kriedové oblasti na povrchu zuba. Kaz v tomto bode možno zvrátiť alebo zastaviť remineralizáciou, ktorá spočíva v obnovení minerálov v postihnutej oblasti prostredníctvom fluoridácie u dentálnej hygieničky alebo zmeny stravy.

Ako rýchlo môže zubný kaz postupovať?

Rýchlosť postupu zubného kazu sa môže u jednotlivých ľudí líšiť v závislosti od faktorov, ako je ústna hygiena, strava, množstvo slín a životné návyky. Vo všeobecnosti môže zubný kaz rýchlo postupovať v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov, najmä ak sa nezachytí včas.

Ak sa kaz odhalí včas, možno ho ošetriť jednoduchou výplňou. Ak sa však nelieči, kaz sa môže rozšíriť do vnútra zuba a infikovať zubnú dreň. Tvrdosť skloviny je daná jej vysokou mineralizáciou, až 95%, pričom dentin je mineralizovaný zhruba z 75%. Sklovina je najtvrdšie tkanivo  v našom tele, preto ak baktérie prelomia túto hranicu, šírenie kazu v dentine prebieha oveľa rýchlejšie.

Čo ak sa kaz dostal hlboko?

V prvotných štádiach zápalu drene je bolesť veľmi intenzívna a zub bolí. Zub je na dotyk a chladový podnet extrémne citlivý. Pri chronickom zápale dreň odumrela a je bez ďalších príznakov. V takomto stave je zub časovaná bomba, pretože môže pacient kedykoľvek opuchnúť z dôvodu veľkého množstva baktérií v kosti okolo vrcholu koreňa (tzv. periapikálny nález).

Zubný kaz nie je problém iba zubov

Okrem toho, že neliečený zubný kaz spôsobuje bolesť a nepohodlie, môže mať aj výrazný vplyv na vaše celkové zdravie. Baktérie z úst sa môžu dostať do krvného obehu a spôsobiť zápal v iných častiach tela, čím sa zvyšuje riziko srdcových ochorení, mŕtvice a iných zdravotných problémov. Na pozore by sa mali mať pacienti s umelou srdcovou chlopňou alebo kĺbom. Baktérie sa na tieto umelé časti radi prichytávajú a v konečnom dôsledku môže táto situácia viesť ku neželaným komplikáciám.

Najlepším spôsobom, ako zabrániť postupujúcemu kazu, je dodržiavať správne hygienické návyky a neodkladať návštevu na odstránenie kazu u lekára. Ak sa zubný kaz nelieči, môže rýchlo postupovať a spôsobiť bolesť, infekciu a dokonca stratu zubu. Vo Family Dental Care ošetrujeme kazy bielou kompozitnou výplň, ktorá je na nerozoznanie od zubu a vydrží v ústach rovnako dlho ako amalgámová plomba. Nečakajte, kým bude neskoro - včasná oprava zubov je kľúčom k udržaniu dobrého zdravia zubov a celkovej pohody.