Čo je nové / 4 dôvody, prečo ošetrujeme s kofferdamom
4 dôvody, prečo ošetrujeme s kofferdamom

Kofferdam je v moderných zubných ambulanciách pri endodontických ošetreniach alebo robení bielych výplní samozrejmosťou. Pacienti by sa ho nemali báť, práve naopak, ak ho váš lekár nevyužíva, spýtajte sa ho prečo.

V tomto článku si povieme, prečo je ošetrenie s elastickou blanou kvalitnejšie a pre pacienta v konečnom dôsledku výhodnejšie.

  1. Udržanie sterilného prostredia bez baktérií

Hoci sa ústa môžu zdať ako pomerne čisté prostredie, v zubnom plaku, na sliznici a na jazyku sa nachádza pestrá škála baktérií. Baktérie sa počas výkonu môžu dostať pod plombu alebo do koreňového kanálika a tak spôsobiť neskoršie komplikácie. Pri endodontickom ošetrení môže nastať zápal kosti v okolí vrcholu koreňa opracovaného zubu. Kofferdamová blana zub obklopí, utesní a izoluje od okolia ústnej dutiny. Ďalšou komplikáciou môže byť kaz pod výplňou. Baktérie sa tam môžu dostať buď spárou (najčastejšie pri amalgámovej výplni). Preto je dobré odstrániť staré výplne dostatočne včas.

  1. Výplň bude plniť svoju funkciu dlhšie

Na to, aby sa materiál, z ktorej je biela výplň vyrobená, dostatočne pevne spojil so zubom, je potrebné zabezpečiť suché prostredie v okolí zuba. Vlhkosť z dychu, sliny a krv znižujú pevnosť väzby bielej výplne so zubom, následkom čoho sa tvoria spáry a plomba vypadne. Zároveň sa nemusíte báť, že by ste pod blanou nemohli dýchať, alebo prehĺtať sliny.

  1. Spríjemnenie ošetrenia

Pri vŕtaní sa vrtáčik musí chladiť vodou, inak by sa zub rýchlo zahrial a mohlo by dôjsť k odumretiu drene. Pri použití kofferdamovej blany sestrička odstáva vodu z malého jazierka, ktoré sa vytvorí v záhybe blany. Týmto sa predchádza tomu, aby ležiacemu pacientovi zabehlo a mohol si odpočinúť.

  1. Sprehľadnenie pracovného poľa

Čím má zubár lepšie podmienky pre prácu (dobré osvetlenie, kvalitné vybavenie, ergonomickú polohu tela), tým je vyšší predpoklad, že ošetrenie bude kvalitnejšie. Vizuálna izolácia zubov od zvyšku ústnej dutiny je pre lekára veľká pomoc, čo sa pozitívne premietne do kvality ošetrenia.

Záver

Pokiaľ máte alergiu na latex, je dobré upozorniť lekára ešte pred začiatkom ošetrenia. V dnešnej dobe sú dostupné blany, ktoré sa vyrábajú z iných nelatexových materiálov.