Čo je nové / Medzizubná kefka: Aké sú 3 najväčšie mýty o jej ne/používaní?
Medzizubná kefka: Aké sú 3 najväčšie mýty o jej ne/používaní?

Klasickú zubnú kefku používame hádam všetci. S medzizubnou kefkou to už také ružové nie je. Prečo sa ľudia vyhýbajú jej používaniu?

Účinnosť medzizubnej kefky niekedy nedokáže nahradiť ani zubná niť. Prečo ju potom tak veľa pacientov stále nepoužíva? Na našom Instagrame sme sa vás pýtali na bežné „problémy“ spojené s používaním medzizubnej kefky, s ktorými sa stretávate a pre ktoré ju možno nepoužívate. Tu sú vaše odpovede a naše búranie týchto „mýtov“.

„Medzizubnú kefku nepoužívam“

 35 % z vás sa nám na Instagrame priznalo, že medzizubnú kefku pravidelne nepoužívajú. U nás vo Family Dental Care pritom považujeme čistenie medzizubných priestorov za súčasť tej najzákladnejšej hygieny a starostlivosti o zdravý úsmev. 

V správne a dôkladne vyčistených medzizubných priestoroch nemajú baktérie šancu. Tým pádom svoje zuby chránite pred kazmi alebo zápalmi ďasien, ktoré z dlhodobého hľadiska môžu spôsobiť napríklad aj stratu zubov.

 

„Nevojde sa mi medzi zuby.“

82 % z vás odpovedalo, že niekedy máte pocit, že ani tá najmenšia veľkosť medzizubnej kefky pre vás nie je vhodná. Tento problém sa dá ľahko vyriešiť. Kľúčová je návšteva vašej dentálnej hygieničky, s ktorej pomocou si zvolíte správnu veľkosť medzizubnej kefky a takisto správny uholjej vkladania medzi zuby. 

Ďasno má totiž vysokú elasticitu, preto nie je možné, aby ste pri správnej veľkosti a metóde nedokázali kefkou vniknúť do medzizubného priestoru a  dôkladne ho vyčistiť.

 

„Pri používaní medzizubnej kefky mi krvácali ďasná.”

Zažívate pri čistení zubov niečo podobné? 93 % z vás nám v našej ankete odpovedalo, že majú s čistením medzizubných priestorov podobnú skúsenosť. Krvácanie ďasien môže od používania medzizubnej kefky odradiť veľké množstvo ľudí, pretože majú pocit, že si ich pri čistení manuálne poškodili. S kvalitnou medzizubnou kefkou je to takmer nemožné. Naše ďasná majú totiž pomerne vysokú odolnosť voči akémukoľvek manuálnemu poškodeniu. 

Ako si potom vysvetliť krvácajúce ďasná? Krv značí zápal v medzizubnom

priestore, ktorého hlavnou príčinou je hromadenie bakteriálneho povlaku. Používajte medzizubnú kefku pravidelne a možno budete sami prekvapení, ako rýchlo zápal a s ním spojené krvácanie dokážu ustúpiť.

Ak ste po neúspešnom pokuse zanevreli na používanie medzizubnej kefky, veríme, že po tomto článku jej dáte ešte jednu šancu. Ak by ste sa potrebovali poradiť a naučiť sa medzizubnú kefku správne používať, neváhajte nás kontaktovať, radi vám poradíme online alebo v jednej z našich ambulancií