Čo je nové / 7 rád, ako znížiť kazivosť zubov
7 rád, ako znížiť kazivosť zubov

„V rodine máme všetci zlé zuby. Je to genetika!“ Pravda je však taká, že väčšina kazov je výsledkom zlej ústnej hygieny. Existuje pár ochorení, ktoré súvisia s vrodenou stratou či poškodením skloviny, avšak na to by vás doktor určite upozornil. Niektoré rady, ako znížiť kazivosť sú jednoduché a nevyžadujú žiadne finančné prostriedky. Iné sú finančne náročnejšie.

1.      Úprava stravy $

Sladké kašovité jedlá majú vyššiu lepivosť. Na zube takmer okamžite vytvorí vrstva, na ktorej sa rýchlo prichytia baktérie zapríčiňujúce kaz. Ešte nebezpečnejšie sú sladkosti, ktoré sa lepia na zuby ako napr. mäkké karamelové cukríky. Pri pozdimnej nádche veľa ľudí pije čaj s medom a citrónom, po ktorom v ústach ostáva kyselé pH napomáhajúce k nežiadúcej činnosti baktérií. Po vypití čaju odporúčame si ísť umyť zuby, žuvať žuvačku alebo vypláchnuť ústa vodou, aby sme podporili produkciu slín a pH sa tak dostalo do normy. Sladké by ste mali konzumovať pred alebo po jedle, nie medzi jedlami. Ak pijete veľa a často energetické nápoje, okrem kazov môže nastať erózia zubnej skloviny. Stredomorská kuchyňa obsahuje veľa potravín, ktoré majú protizápalové účinky, vhodné pre ľudí s parodontitídou.  [1]

2.      Medzizubné kefky $

Pokiaľ nepoužívate medzizubné kefky, čistíte zub iba 3 z 5 strán. Zvyšné medzizubné priestory sa dajú kvalitne vyčistiť jedine touto kefkou. Hoci sa to môže zdať ako investícia navyše, väčšina kazov v dospelosti sa objavuje práve v priestore susediacich zubov. Zubná niť je vhodná na čistenie rezákov a špičákov, avšak zaoblené miesta medzi čreňovými zubmi a stoličkami niť nevyčistí. Pod týmto odkazom nájdete video, ako správne používať medzizubné kefky.

3.      Učte deti, ako si správne čistiť zuby $

K správnej ústnej hygiene treba viesť deti od mala. Už po prerezaní prvého zúbku by si malo dieťa zvykať na prítomnosť gumového náprstníku v ústach. Neskôr treba prejsť na detskú zubnú kefku. Neskôr môžete si dieťa nechať čistiť zuby samostatne. Rodič by mal však dočisťovať zuby po dieťati do dvanásteho roku života dieťaťa, rsp. dokedy nezíska dostatočnú manuálnu zručnosť.

4.      Preventívne prehliadky a hygiena $

Najviac práce majú doktori s pacientmi, ktorí navštívia zubára, až keď ich niečo bolí. V takomto prípade je stav už natoľko vážny, že je nutné invazívne ošetrenie. Dospelým osobám hradia zdravotné poisťovne preventívnu prehliadku raz a deťom dva razy do roka. Pacient má rovnako nárok na príspevok na dentálnu hygienu raz do roka. Výška príspevku závisí od poisťovne.

5.      Indikátory plaku ako motivácia či kontrola $

V drogériach sú bežne dostupné fialové tablety na zafarbovanie zubného plaku. Týmto spôsobom si sami doma viete skontrolovať, či ste si dostatočne precízne vyčistili zuby. Po rozhryzení malej tabletky sa plak zafarbí rozdielnymi odtieňmi fialovej. Pri väčšine výrobcov platí, že čím je odtieň farby tmavší, tým dlhšie ste si dané miesto poriadne nevyčistili.

6.      Náhrada a výmena starých amalgámových plômb $$

Dnes je už bežné, že sa amalgámové výplne vymieňajú za biele z preventívnych dôvodov. Na to, aby výplň v minulosti mechanicky držala, musel lekár odstrániť aj zdravé tvrdé zubné tkanivo. Amalgám sa pri zahriatí rozpína, čím tlačí na steny oslabeného zubu, ktoré sa môžu odštiepiť. Biela výplň sa pri zmene teploty nerozpína, je estetická, neoslabuje tak zub ako amalgám a pri správnom zahladení nedochádza časom k vzniku spár, cez ktoré by pod výplň mohli preniknúť baktérie.

7.      Neviditeľný strojček $$$

Ak nemá pacient správne postavenie zubov, medzizubné priestory bývajú často stesnané. Pacienti sa do týchto miest nedostanú medzizubnými kefkami, kde sa následne hromadia baktérie a vzniká zápal.

[1] [1] MINČÍK, Josef. Kariologie. Praha: StomaTeam, 2014. ISBN 978-80-904377-2-2.